LogoSVH2014b

Nieuw op de site

Op onze nieuws pagina vindt u het laatste nieuws, waaronder het nieuws over activiteiten tijdens Corona.AW-Logo-DEF-Zwart p2

 

Van April tot en met oktober zijn er elke eerste zondag van de maand rondleidingen door de vesting van Hellevoetsluis. U kunt zich hiervoor aan melden, zie onderaan deze pagina. Voor 2018 is het seizoen helaas afgerond. U kunt nog wel een privé rondleiding boeken. Kijkt u hiervoor op de pagina privé rondleiding.

Rondleiding

De rondleidingen vinden plaats in de middag. We starten bij de kazerne Haerlem in de Vesting van Hellevoetsluis op het adres Plein fort Haerlem 1, zie ook onze contact pagina.
De kosten bedragen € 4,00 per persoon. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen € 2.00 Kinderen jonger dan vijf jaar zijn gratis.

 De data voor 2021 zijn: Onder voorbehoud
4 april,
2 mei,
6 juni,
4 juli,
1 augustus,
5 september,
3 oktober.
Aanmelden 

Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf à twee uur.

Sinds 2018 bieden we twee rondleidingen aan waarin elk een eigen periode behandeld wordt.

Kustbatterij

De rondleiding over de kustbatterij behandeld de periode tot en met de neutraliteitsperiode van de Eerste Wereldoorlog.

We starten met een inleiding over de reden voor de locatie van de bouw van de Vesting van Hellevoetsluis. Vervolgens nemen we u mee over de voormalige kustbatterij over het front I-II. We bezoeken diverse locaties waarbij een deskundige gids u verteld over de objecten die er te zien zijn. Zo komen we langs de diverse geschutsbeddingen waar o.a. het 24 cm IJzer geschut heeft gestaan. 

geschut006We staan uitgebreid stil bij het grote kanon dat in juni 2013 hier is terug geplaatst. Door een subsidie van Europa was het mogelijk om een authentieke loop op te nemen in een complete reconstructie.
We kijken bij de nissen voor spreekbuisbedienden, de groepstations, de diverse geschutsbeddingen.

Het Kruit en projectielenmagazijn mag natuurlijk ook niet gemist worden. Helaas kunnen we daar niet binnen kijken. Wel zullen we de caponnière van binnen bekijken. Een obejct dat geheel onder de grond verborgen is met zijn torpedostation en kanonkazematten. Hier hebben we diverse grotere vondsten van de restauratie uitgestald.

De kazerne Haerlem zullen we ook bezoeken. Dit uit drie verdiepingen bestaande legerings gebouw voor de kustartilleristen is nu volledig in gebruik door: - Scouting Hellevoetsluis, - Muzikantenoverleg Hellevoetsluis (MOH) en onze eigen stichting. Toch zijn er nog vele interessante details te zien die herinneren aan de tijd dat het gebouw gebruikt werd voor militaire doeleinden. Zo zal er uitgelegd worden hoe het ingenieuze watersysteem werkte en nog steeds zorgt voor het afvoer van het water vanaf het dak. 
We sluiten af in de kelder van kazerne Haerlem die we in 2017 hebben ingericht als voormalig soldatenvertrek. U kunt hier een tafreel zien van ongeveer 1910 met bedden, banken, tafel en diverse gebruiksvoorwerpen.

Naast deze locaties is er nog veel meer te zien, maar meer dan in anderhalf uur bekeken kan worden. Voor diegene die er dan na deze rondleiding nog geen genoeg van hebben, kunnen we ook nog een kijkje nemen we in de enige Duitse geschutsbunker die Hellevoetsluis rijk is. Uiteraard slaan we dan de 360 graden bedding die daarbij hoort niet over.

Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Deze rondleiding gaat specifiek over de sporen die de Tweede Wereldoorlog in de Hellevoetse vesting heeft achtergelaten.

We starten met een korte presentatie voordat de wandeling begint. In deze presentatie wordt op een scherm een inleiding gegeven op de bouw van de Atlantikwall. Hellevoetsluis maakte onderdeel uit van deze verdedigingslinie als Stützpunkt XXVIII.

Na deze inleiding lopen we o.a. over de kustbatterij, maar dan met specifieke aandacht voor de invloed die de Tweede Wereldoorlog en met name de Nazi's hebben gehad op de vesting van Hellevoetsluis. Uiteraard kijken we even binnen in de 612 (Schartenstand für lande und sturmabwehrgeschütze ohne Nebenräume) en gaan we naar de wisselstelling.

Ook zal de FlAk (Flug abwehr Kanone) bedding bezocht worden waarvan in 2018 de restauratie afgerond is. De verschillende Duitse flottieljes en hun functies worden besproken en ook hoe met Kleinkampfmittel de konvooivaart op Antwerpen werd aangevallen.

14 3 Biber ongeluk

In totaal komen we ongeveer langs 14 locaties. Veel sporen zijn nog steeds aanwezig. De gids zal u daar op wijzen en het verhaal met afbeeldingen ondersteunen.


Moeilijk ter been?

Ook is dan meedoen mogelijk, alhoewel er objecten zullen zijn die voor u minder makkelijk toegankelijk zijn.
Verder raden we u sowieso aan om stevige schoenen te dragen en een zaklamp mee te nemen.

Deelname is overigens geheel voor eigen risico.

Aanmelden

Voor vragen kunt u een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of bellen naar 06 - 31 25 49 09.

Openingstijden

Gedurende de periode dat de Corona maatregelen van kracht zijn is onze bezoekersruimte niet toegankelijk.

 

Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken