LogoSVH2014b

Nieuw op de site

Op onze nieuws pagina vindt u het laatste nieuws, waaronder het nieuws over onze activiteiten.AW-Logo-DEF-Zwart p2

Afgelopen zomer is er voor een bijeenkomst van EFFORTS in Hellevoetsluis een filmpje gemaakt waarin Gerrit van Tricht een digitale rondleiding verzorgt over de kustbatterij. Hierbij de link naar dit filmpje.

Gerrit is één van onze gidsen. Het filmpje is tevens gebruikt voor de site over 400 jaar haven Hellevoetsluis

 

 


 

Op woensdagmiddag 20 oktober 2021 bieden we twee activiteiten aan, de fotospeurtocht en de bunker-escape.

Doensdag

 

Fotospeurtocht

BIj de fotospeurtocht gaan kinderen met ouders/begeleiders op pad om aan dehand van foto's op zoek te gaan naar verborgen letters. Als alle letters verzameld zijn kunnen die worden ingevuld in een puzzel om de slagzin te vinden. Deze activiteit duurt ongeveer een uur. Het doel is om lekker buiten bezig te zijn en tegelijkertijd iets op te pikken van de geschiedenis van Hellevoetse verdedigingswerken.

De kosen bedragen € 2,50 per kind. Ouders/begeleiders betalen niets. Er zijn diverse startmomenten. Aanmelden kan via onderstaande knop.

Aanmelden

Bunker-escape

In de enige echte grote bunker kunnen groepjes van maximaal 8 personen proberen om door het oplossen van puzzels te ontsnappen. Uiteraard sluiten we niemand echt op, maar in het spel dient er wel een slot te worden geopend die het hek opend naar de vrijheid.
Deze activiteit is bedoeld voor kinderen met volwassen begeleiders. Kunnen lezen is van belang. Een escape in onze bunker duurt maximaal 20 minuten. Eerder ontsnappen levert een plaats op in de eregallerij van 20 oktober 2021.
De kosten van deze activiteit bedraagt € 2,50 per deelnemer, dus ook voor ouders/begeleiders.
Het doel is om actief bezig te zijn met een leuk spel en tegelijkertijd iets op te pikken over deze specifieke bunker en dat niet alles een bunker is wat er gebouwd is.

We hebben hiervoor een aantal tijdslots beschikbaar. Door op onderstaande knop te klikken kunt u een tijdslot boeken.

Aanmelden

 


 

In het weekend van 25 en 26 weekend organiseren we in het kader van het Haringvlietweekend diverse activiteiten. Al deze activiteiten zijn gratis.

Onze bezoekersruimte is op beide dagen geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur. Daarvanuit kunt u meelopen voor korte rondleidingen naar de caponière, naar het kanon van 24 cm IJzer of naar de soldatenkamer. U kunt zich daarvoor melden bij onze bezoekersruimte. Vooraf inschrijven is niet nodig. Wel zijn er maatregelen in het kader van Corona. Er mogen maximaal 3 gezelschappen tegelijkertijd in onze bezoekersruimte aanwezig zijn.

In onze bezoekersruimte hebben we een kleine presentatie over beplanting op verdedigingswerken. Beplanting werd in het verleden toegepast voor o.a. maskering, barièrre en gebruik. Maskering diende om een verdedigingswerk zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken. Maskering was ook bedoeld om de positie van vuurmonden te verbergen. Op die wijze was het voor een aanvaller lastiger om de positie van het verdedigend geschut te bepalen. Barièrrehout was bedoeld om een hindernis op te werpen zodat een aanvaller minder makkelijk een fysieke doorbraak kon maken.

WO I 029 2

Langs erfgoed en natuur

Vanaf de kazerne Haerlem zal er op beide dagen met het toeristentreintje van Bezoek Hellevoetsluiis een rit gemaakt worden naar de voormalige polder "Het Weergors", het huidige Quackgors. Onderweg passeren we diverse locaties waar het nodige over te vertellen valt. Dat kan militair erfgoed zijn, maar ook bijvoorbeeld de voormalige werkhaven die aangelegd is voor de bouw van de Haringvlietdam met sluizen.
Onderweg passeren we de voormalige Zuidbatterij, aangelegd rond 1800 en nog altijd in het veld herkenbaar. We maken daar even een korte stop. Vandaar gaan we verder naar de Schenkeldijk. Aan het water werd in 1780 een kustbatterij aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er door de Duitsers een militair steunpunt aangelegd, waarvan de restanten nog goed zichtbaar zijn. We zullen deze plek niet bezoeken omdat dat in een niet toegankelijk natuurgebied ligt, maar met foto's en plattegronden laten we u dit zien.

Het eindpunt van deze rit is wederom de kazerne Haerlem.

Starttijden treintje:

 • Zaterdag 25 september
  • 10:30 uur
  • 13:30 uur
 • Zondag 26 september
  • 10:30 uur
  • 13:30 uur

We gaan nog meer natuur en erfgoed combineren. Ook deze tours doen we elke dag twee maal. We starten vanaf de kazerne en lopen dan over de wallen en zullen onderweg het nodige vertellen over het militair erfgoed dat we tegenkomen. Tevens zal een natuurgids onderweg laten zien dat er veel meer groeit dan gras, zoals planten die heel goed gebruikt kunnen worden voor het menselijk lichaam als voedsel, maar ook als heilzaam kruid.
Bij het Droogdok maken we nog een korte stop om ook dat bijzondere erfgoed te beleven. Het Droogdok als een uniek bouwwerk dat de belangrijkste marinewerf van Nederland veel goeds bracht. Deze vestingwandeling zal ongeveer anderhalf uur duren.

Starttijden vestingwandeling:

 • Zaterdag 25 september
  • 10:00 uur
  • 14:00 uur
 • Zondag 26 september
  • 11:00 uur
  • 13:30 uur

Deelnemen aan deze activiteiten (treintje en vestingwandeling) is alleen mogelijk door vooraf aan te melden (er is beperkt plaats). U kunt daarvoor hieronder klikken op de knop.


 

 

Op 11 september 2021 is het weer Open Monumentendag. Uiteraard werken wij daar graag aan mee. Een dag waarbij Erfgoed in de schijnwerpers staat en op vele plekken de deuren open staan.

Wij zullen op die dag op fort Noorddijk rondleidingen verzorgen en vanuit onze bezoekersruimte in de kazerne Haerlem in vesting van Hellevoetsluis.

Noorddijk

Voor het fort Noorddijk dient men zich aan te melden. Dit ook om de onderlinge afstand te borgen. De rondleidingen zitten helaas vol, maar een spontaan bezoek is nog mogelijk, alleen een rondleiding lukt dus niet.

Noorddijk

Hellevoetsluis

Vanuit onze bezoekersruimte bieden we vanaf 10:00 uur tot 16:00 uur korte rondleidingen aan van maximaal een half uur. U kunt daarbij kiezen uit rondleidingen naar:

 • De caponnière.
  Een ondergronds object voor het bedienen van mijnen en voor de flankverdediging.
 • Het grote ijzeren kanon met een kaliber van 24 cm.
  Dit grote kanon is bijzonder omdat het de eerste grote achterlader was voor het Nederlandse leger.
 • De soldatenkamer in de kazerne.
  Hier kunt u zien hoe soldaten met velen op een klein oppervlak moesten slapen en leven.

Bezoekersruimte

Onze bezoekersruimte met algemene informatie over de verdedigingswerken van Hellevoetsluis is geopend. Hier kunt u vrij binnen kijken. Gezien de Corona maatregelen zijn drie gezelschappen tegelijkertijd binnen welkom.

Ook kunt u bij ons terecht voor een kopje koffie/thee of fris. U kunt daarvoor bij onze bezoekersruimte buiten plaats nemen op ons mini terras.

Vestingwandeling

Deze rondleiding is helaas volgeboekt. U kunt nog wel een dergelijke wandeling maken tijdens het Haringvlietweekend. Gaat u daarvoor naar onze pagina waar u zich kunt aanmelden voor activiteiten.

Met regelmaat organiseren we rondleidingen over de wallen direct achter de kazerne Haerlem. Met de vestigwandeling gaan we juist de andere kant op. We maken een mooi rondje door de hele vesting en dan specifiek over de wallen.

We starten hiervoor ook bij de kazerne Haerlem. Het wordt wel een lange wandeling dus doet u stevige schoenen aan. We starten om 13:00 uur. Hiervoor dient u zich wel aan te melden om te voorkomen dat de groep te groot wordt.

We zullen op een aantal plekken open deuren aantreffen zoals bij het bomvrij logies.

om201500015

 


 
 

 

Openingstijden

Onze bezoekersruimte is toegankelijk afhankelijk van de geldende corona maatregelen.

Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken