LogoSVH2014b

Nieuw op de site

Op onze nieuws pagina vindt u het laatste nieuws

Bunkerdag 2019
Voorne in Stelling 2019

Rondleidingen van startAW-Logo-DEF-Zwart p2

Op zaterdag 8 juni 2019 zal voor de negende maal Voorne in stelling worden georganiseerd.
Op deze dag zal het militair erfgoed van Voorne in de schijnwerpers worden gezet. Van 10:00 uur tot 17:00 uur zijn er op Voorne diverse activiteiten.

Grotendeels zijn de activiteiten gelijk aan 2018, er zijn echter wel kleine aanpassingen in het programma.

Voor Voorne in Stelling is een aparte pagina gemaakt die hier te vinden is.

Voorne in stelling

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op zaterdag 25 mei 2019 van 10.00 tot 17.00 uur zijn bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag open!

Logo Bunkerdag 2019

De vesting van Hellevoetsluis behoorde als Stützpunkt XXVIII (Steunpunt 28) tot de Atlantikwall. Op het front I-II herinnert een Duitse bunker hier nog aan. Maar er is meer te zien dat direct met de Atlantikwall te maken heeft.

Daarom organiseren wij op deze dag speciale begeleide wandelingen, "Sporen van de Tweede Wereldoorlog". We starten om 11:00 uur en vervolgens elk uur en de laatste maal om 16:00 uur vanuit onze bezoekersruimte met een korte presentatie om vervolgens met een gids op pad te gaan. We maken een wandeling door de vesting van Hellevoetsluis en zullen op diverse plekken stil staan om daar te vertellen over hetgeen herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. De meeste plekken geven deze herinneringen niet bloot zonder dat verteld wordt wat de geschiedenis van die plek is. Met feiten en foto's nemen we u mee terug naar de periode van de Tweede Wereldoorlog.
De tour duurt ongeveer 1 uur en komt langs sporen van de Tweede Wereldoorlog. Om van deelname verzekerd te zijn kunt u zich aanmelden. De kosten van deze tour zijn € 3,00 voor volwassenen. Kinderen tot 12 jaar betalen € 1,50. Mensen met een Bunkerdag ticket(polsbandje) kunnen gratis deelnemen aan de tour.

Aanmelden

Die dag zal de Geschutsbunker van het type 612 vanaf 10:00 uur tot 17:00 uur geopend zijn waarbij een gids paraat staat om over deze bunker te vertellen. Deze geschutsbunker vind u achter de hoofdwachtstraat in de vesting van Hellevoetsluis. Te herkennen aan de vlag met het Atlantikwall logo. Bezoek aan de 612 is gratis.

AW-Logo-DEF-Zwart p2

De Tweede Wereldoorlog had een grote impact op het leven van de Nederlandse burgers. Vrijheid was toen zeker niet vanzelfsprekend. Vele restricties maakten het leven van de bevolking niet makkelijk. Verhalen van die mensen zullen tijdens de Bunkerdag bij ons te horen zijn. Met deze verhalen wordt het alleen maar duidelijk hoe wij onze vrijheid moeten koesteren. Volgend jaar in 2020 vieren we 75 jaar vrijheid.
Neemt u plaats in een Nederlandse kazemat en luister naar die verhalen. De inloop is vrij.

75 jaar vrijheid RGB

Met het entreebewijs voor de Bunkerdag zijn alle opengestelde bunkers op 25 mei van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken en kunt u deelnemen aan de verschillende activiteiten. 
Een Bunkerdagticket kost € 6,- voor kinderen van 4 t/m 12 jaar kost dit € 3,-. Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis. Deze tickets zijn op 25 mei bij ons te koop. Wilt u geen bunkerdagticket, maar wel deelnemen aan de tour dan kost deelname € 3,00 en voor kinderen jonger dan 13 jaar is dit € 1,50.

Meer informatie over de bunkerdag kunt u vinden op de site www.bunkerdag.nl. Ook vind u daar locaties waar activiteiten in het kader van Bunkerdag 2019 georganiseerd worden. In de directe omgevins is dat in Ouddorp, Rockanje en Westvoorne.

Wilt u meer informatie over de activiteit in Hellevoetsluis dan kunt u een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of kijk op onze activiteitenpagina.


 

Het voorjaar is ook weer voor ons het moment om te starten met de algemene rondleidingen.

Op elke eerste zondag van de maand van april tot en met oktober verzorgen wij rondleidingen over de kustbatterij. Dus ook op zondag 7 april kunt u mee met een rondleiding met gids.
Al vele honderden mensen hebben dit militair erfgoed bekeken en zij waren het er allemaal over eens dat hier bijzondere dingen te zien zijn. Zonder gids komen de details niet tot leven en blijft veel verborgen.

Schrijf u in en loop eens mee over de kustbatterij van Hellevoetsluis, of ga mee op ontdekkingstocht langs Sporen van de Tweede Wereldoorlog in de Vesting van Hellevoetsluis. We starten om 13:00 uur met de rondleiding over de kustbatterij en om 13:30 uur met de ronleiding langs de Sporen van de Tweede Wereldoorlog.  Na aanmelding ontvangt u nadere informatie. De kosten  zijn € 3,00 per persoon. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen de helft en donateurs ook.

Kazerne

Op bijgaande foto ziet u de kazerne Haerlem met gemobiliseerde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hier vind u onze bezoekersruimte. Hier is ook een soldatenkamer ingericht zoals die er in zo rond 1910 uitgezien kan hebben. Uiteraard maakt dit onderdeel uit van de rondleiding.

Voor meer informatie kunt u op onze speciale pagina kijken die gaat over de maandelijkse rondleidingen.

Aanmelden


 

Op zondag 5 augustus 2018 uur organiseren we twee rondleidingen over het militair erfgoed van Hellevoetsluis.

Kustbatterij

Om 13:00 uur start er een rondleiding over de kustbatterij van Hellevoetsluis. De wandeling gaat over de verdedigingswerken direct achter de kazerne Haerlem en zal het tijdbeeld behandelen van 1880 tot en met de Eerste Wereldoorlog.

Voorafgaand aan deze wandeling over de kustbatterij is er een korte inleiding. Voorts nemen we u mee langs de vele stenen en betonnen objecten op de vestingwallen van Hellevoetsluis. 

Het grote kanon staat fier op de wallen van Hellevoetsluis en lijkt te waken over de vesting. Hoe oud is dit kanon, hoe werkte het? Het antwoord op dit soort vragen kunt u dan te weten komen.

Ook de caponnière wordt bezocht, het is er donker en verrassend groot. Alleen tijdens een rondleiding kunt u hier een kijkje nemen en vertelt men over de functie van de verschillende ondergrondse ruimten. In dit object is een zaklamp overigens zeer handig. 

De kazerne Haerlem, waar de kustartilleristen hun onderdak vonden, wordt ook van binnen bekeken. Daar zult u ook de soldatenkamer bezoeken. Deze ruimte is vorig jaar ingericht. Hier kunt u zien hoe een lokaal voor soldaten er rond 1910 eruitzag. Ook is daar de maquette van de kazerne te bekijken. 

Fot J. Verbeek

Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Om 13:30 uur start de rondleiding "Sporen van de Tweede Wereldoorlog". Deze rondleiding gaat specifiek over de sporen die de Tweede Wereldoorlog in de Hellevoetse vesting heeft achtergelaten. We starten met een korte presentatie en gaan dan op pad om een wandeling te maken. We zullen dan o.a. de FlAk bedding bezoeken waarvan dit jaar de restauratie afgerond is.

Ook zal worden stil gestaan bij de voor de Nazi's belangrijke functie die Hellevoetsluis had als thuishaven van het Maasflottielje. Met zogenaamde Kleinkampfmittel werd geprobeerd de konvooivaart op Antwerpen te saboteren.

Biber Hellevoetsluis

De foto toont Mini onderzeeërs in Hellevoetsluis.

De kosten voor beide rondleidingen bedragen € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft.

Beide rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur.

Aanmelden is noodzakelijk.

Aanmelden

Openingstijden

Tijdens onze maandelijkse rondleidingen (elke eerste zondag van de maand) van april tot en met oktober van 12:30 tot 15:30 uur.


Gedurende de maanden juli en augustus, elke zondag van 13:00 tot 16:00 uur.


Tijdens overige activiteiten.

Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken