LogoSVH2014b

Nieuw op de site

Op onze nieuws pagina vindt u het laatste nieuws

Lezing WO1
Bunkerdag verslag
Flak bedding hersteld
AW-Logo-DEF-Zwart p2

In november 1918 kwam er met een wapenstilstand een einde aan de bloederige oorlog die miljoenen levens had gekost. Hoewel Nederland neutraal was gebleven, kreeg de bevolking te maken met toenemende schaarste aan voedsel en brandstof. Ook op Voorne-Putten vormde de periode 1914-1918 veelbewogen jaren. Er waren in en rond de vestingsteden Hellevoetsluis en Brielle duizenden militairen gelegerd, waarvoor al die tijd onderdak en voedsel nodig waren. Ze bereidden zich voor met oefeningen, bouwden barakken en brachten de Stelling van de Monden van de Maas in staat van verdediging. Toen het land echter niet in oorlog betrokken raakte, dreigden de manschappen zich te gaan vervelen, zodat ze toneel-, sport- en muziekverenigingen oprichtten. Intussen spoelden de zeemijnen aan op de stranden bij Rockanje en Oostvoorne en waren de zware bombardementen in Vlaanderen als doffe onweersklappen vanaf de Brielse Catharijnetoren te horen.

Kazerneloods4

Historicus Bob Benschop van het Streekarchief neem u deze ochtend mee naar de mobilisatiejaren 1914-1918 op Voorne-Putten.

De lezing wordt gehouden, 100 jaar nadat de wapenstilstand op 11 november 1918 van kracht werd. De datum is dus 11 november 2018. Het tijdstip 11:00 uur en de locatie is onze bezoekersruimte in kazerne Haerlem. De kosten bedragen € 5,00 per persoon, dit is inclusief twee maal koffie of thee.

Aanmelden is mogelijk door via onderstaande knop het formulier in te vullen. Na aanmelding ontvangt u nog nadere informatie.

Aanmelden


 

Het is alweer een tijd geleden, maar nog niet vergeten, Bunkerdag 2018 op 9 juni. We mochten op die dag 389 bezoekers ontvangen en dat was voor ons een duidelijk record voor Bunkerdag. De hele dag was de 612 te bekijken en boden we elk heel uur de rondleiding "Sporen van de Tweede Wereldoorlog" aan. Hier hebben 65 bezoekers gebruik van gemaakt.

In een schuilplaats was er een mogelijkheid om te luisteren naar oorlogsverhalen van ooggetuigen.

Landelijk was deze dag eveneens een groot succes. Er zijn 12.462 kaarten(polsbandjes) verkocht. Dit is een stijging van ruim 40% ten opzichte van vorig jaar.

In 2019 zal er wederom een Bunkerdag worden georganiseerd waar wij als stichting ook weer aan mee zullen doen. De datum is al bekend, het is zaterdag 25 mei 2019 geworden, dus die kan alvast in de agenda.

Om nog even terug te kijken kan via deze link gekeken worden naar een video verslag van de 2018 editie.


 

Door een technische storing was onze site een aantal dagen niet bereikbaar. Het heeft even tijd gekost om de storing te vinden en te verhelpen. Daarbij is het vrijwilligerswerk en is de tijd voor herstel dus niet eindeloos. Maar gelukkig is het nu opgelost en kunt u ons dus ook weer via deze site bereiken.

Heeft u hierdoor nadeel ondervonden, dan horen we het graag. Stuurt u dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op zondag 5 augustus 2018 uur organiseren we twee rondleidingen over het militair erfgoed van Hellevoetsluis.

Kustbatterij

Om 13:00 uur start er een rondleiding over de kustbatterij van Hellevoetsluis. De wandeling gaat over de verdedigingswerken direct achter de kazerne Haerlem en zal het tijdbeeld behandelen van 1880 tot en met de Eerste Wereldoorlog.

Voorafgaand aan deze wandeling over de kustbatterij is er een korte inleiding. Voorts nemen we u mee langs de vele stenen en betonnen objecten op de vestingwallen van Hellevoetsluis. 

Het grote kanon staat fier op de wallen van Hellevoetsluis en lijkt te waken over de vesting. Hoe oud is dit kanon, hoe werkte het? Het antwoord op dit soort vragen kunt u dan te weten komen.

Ook de caponnière wordt bezocht, het is er donker en verrassend groot. Alleen tijdens een rondleiding kunt u hier een kijkje nemen en vertelt men over de functie van de verschillende ondergrondse ruimten. In dit object is een zaklamp overigens zeer handig. 

De kazerne Haerlem, waar de kustartilleristen hun onderdak vonden, wordt ook van binnen bekeken. Daar zult u ook de soldatenkamer bezoeken. Deze ruimte is vorig jaar ingericht. Hier kunt u zien hoe een lokaal voor soldaten er rond 1910 eruitzag. Ook is daar de maquette van de kazerne te bekijken. 

Fot J. Verbeek

Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Om 13:30 uur start de rondleiding "Sporen van de Tweede Wereldoorlog". Deze rondleiding gaat specifiek over de sporen die de Tweede Wereldoorlog in de Hellevoetse vesting heeft achtergelaten. We starten met een korte presentatie en gaan dan op pad om een wandeling te maken. We zullen dan o.a. de FlAk bedding bezoeken waarvan dit jaar de restauratie afgerond is.

Ook zal worden stil gestaan bij de voor de Nazi's belangrijke functie die Hellevoetsluis had als thuishaven van het Maasflottielje. Met zogenaamde Kleinkampfmittel werd geprobeerd de konvooivaart op Antwerpen te saboteren.

Biber Hellevoetsluis

De foto toont Mini onderzeeërs in Hellevoetsluis.

De kosten voor beide rondleidingen bedragen € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft.

Beide rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur.

Aanmelden is noodzakelijk.

Aanmelden

Openingstijden

Tijdens onze maandelijkse rondleidingen (elke eerste zondag van de maand) van april tot en met oktober van 12:30 tot 15:30 uur.


Gedurende de maanden juli en augustus, elke zondag van 13:00 tot 16:00 uur.


Tijdens overige activiteiten.

Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken