LogoSVH2014b

Nieuw op de site

Op onze nieuws pagina vindt u het laatste nieuws, waaronder het nieuws over onze activiteiten.AW-Logo-DEF-Zwart p2

 

Van april tot en met oktober bieden we elke eerste zondag van de maand rondleidingen aan door de vesting van Hellevoetsluis. Uiteraard alleen dan als de Corona maatregelen dat toe staan.

Om verspreiding van het Corona virus te voorkomen hebben we een protocol opgesteld dat de basis is voor het uitvoeren van deze activiteit. Dit protocol geldt voor elke rondleiding die wij aanbieden. De inhoud van het protocol kunt u hier vinden. Leest u dit aandachtig door als u een rondleiding wilt boeken. De genoemde maatregelen zullen we strikt hanteren.

Als u wilt deelnemen is het verplicht dat u zich hiervoor aanmeldt. Aanmelden kan met de knop onderaan deze pagina. Een privé rondleiding blijft ook mogelijk, kijkt u daarvoor op de pagina privé rondleiding.

Rondleiding

De rondleidingen vinden plaats op zondagmiddag. We starten bij de kazerne Haerlem in de Vesting van Hellevoetsluis op het adres Plein fort Haerlem 1, zie ook onze contact pagina.
De kosten bedragen € 4,00 per persoon. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen € 2,00. Kinderen jonger dan vijf jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft.

De data voor 2022 zijn:
3 april
1 mei
5 juni
3 juli
7 augustus
4 september
2 oktober


.
Aanmelden 

Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

Sinds 2018 bieden we twee rondleidingen aan waarin elk een eigen periode behandeld wordt.

Kustbatterij

De rondleiding over de kustbatterij behandeld de periode tot en met de neutraliteitsperiode van de Eerste Wereldoorlog.

We starten met een inleiding waarom Hellevoetsluis een vesting heeft. Vervolgens nemen we u mee over de voormalige kustbatterij over het front I-II. We bezoeken diverse locaties waarbij een deskundige gids u vertelt over de objecten die er te zien zijn. Zo komen we langs geschutsbeddingen waar o.a. het 24 cm IJzer geschut heeft gestaan. 

geschut006We staan uitgebreid stil bij het grote kanon dat in juni 2013 hier is terug geplaatst. Door een subsidie van Europa was het mogelijk om een authentieke loop te herstellen en op te nemen in een complete reconstructie.
We kijken bij de nissen voor spreekbuisbedienden, de groepstations, diverse geschutsbeddingen, en zo meer.

Het Kruit en projectielenmagazijn mag natuurlijk ook niet gemist worden. Helaas kunnen we daar niet binnen kijken. Wel zullen we de caponnière van binnen bekijken. Een obejct dat geheel onder de grond verborgen is met zijn torpedostation en kanonkazematten. Hier hebben we diverse grotere vondsten van de restauratie uitgestald. In dit object is voldoende ruimte om met een groepje mensen veilig en dus met een onderlinge afstand van anderhalve meter, een kijkje te nemen.

Naast deze locaties is er nog veel meer te zien, maar meer dan in anderhalf uur bekeken kan worden. Voor diegene die er dan na deze rondleiding nog geen genoeg van hebben, kunnen we ook nog een kijkje nemen we in de enige Duitse geschutsbunker die Hellevoetsluis rijk is. Uiteraard slaan we dan de 360 graden bedding die daarbij hoort niet over.

Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Deze rondleiding gaat specifiek over de sporen die de Tweede Wereldoorlog in de Hellevoetse vesting heeft achtergelaten.

Onderweg vertellen we u over de bouw van de Atlantikwall. Hellevoetsluis maakte onderdeel uit van deze verdedigingslinie als Stützpunkt XXVIII.

We lopen over de kustbatterij, maar dan met specifieke aandacht voor de invloed die de Tweede Wereldoorlog en met name de Nazi's hebben gehad op de vesting van Hellevoetsluis. Een kijkje in de 612 (Schartenstand für lande und sturmabwehrgeschütze ohne Nebenräume) doen we om beurt en vervolgens gaan we naar de wisselstelling.

Ook zal de FlAk (Flugzeug abwehr Kanone) bedding bezocht worden waarvan in 2018 de restauratie afgerond is. De verschillende Duitse flottieljes en hun functies worden besproken en ook hoe met Kleinkampfmittel de konvooivaart op Antwerpen werd aangevallen. Ook deze plek kunt u om de beurt bekijken om te zorgen dat we de anderhalve meter kunnen borgen.

14 3 Biber ongeluk

In totaal komen we ongeveer langs 14 locaties. Veel sporen zijn nog steeds aanwezig. De gids zal u daar op wijzen en het verhaal met afbeeldingen ondersteunen.


Moeilijk ter been?

Ook is dan meedoen mogelijk, alhoewel er objecten zullen zijn die voor u minder makkelijk toegankelijk zijn.
Verder raden we u sowieso aan om stevige schoenen te dragen.

Deelname is geheel voor eigen risico.

Aanmelden

Voor vragen kunt u een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of bellen naar 06 - 31 25 49 09.

Openingstijden

Onze bezoekersruimte is toegankelijk afhankelijk van de geldende corona maatregelen.

Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken