LogoSVH2014b

Nieuw op de site

Op onze nieuws pagina vindt u het laatste nieuws

Lezing Koude oorlog
Lezing Wolga-Tataren
Bunkerdag verslag
AW-Logo-DEF-Zwart p2

Na de eerdere interessante lezing van Sandra van Lochem over het Korps Luchtwacht Dienst vorig jaar, organiseeren wij dit keer een lezing over een aantal andere aspecten uit de Koude Oorlog.
Hugo Ouwerkerk en Dan de Bruijn nemen ons tijdens deze lezing mee in de wereld die slechts weinigen kennen.

In deze lezing wordt ingegaan op:

  • De Mijnen Uitkijk Dienst; de dienst die werd opgericht om te plotten waar de Russen de zeemijnen zouden gooien in de Westerschelde en de Nieuwe Waterweg
  • De ABC dienst van de Bescherming Bevolking. Deze dienst zou, als de Russen een atoombom zouden gooien, zich bezig houden met het in kaart brengen van de gevolgen van de atoombom en ook het ontsmetten van eventuele slachtoffers. Tevens wordt de link gelegd met de tegenwoordige Waarschuwings en Verkenningsdienst van de brandweer.
  • De geheime luisterpost in Gorinchem welke actief was tussen 1955 en 1967. Hun topgeheime taak was het verzamelen van militaire inlichtingen door het afluisteren van het militaire radioverkeer van de Russische eenheden in Oost Duitsland, de voormalige DDR.

 Pelorus klein

Op de foto zien we een peiltoestel, oftewel een Pelorus. Dit toestel werd in de periode van de Koude oorlog gebruikt om vijandelijke schepen te peilen.

De lezing wordt gehouden op woensdag 6 maart 2019 om 19:30 uur.
Aanmelden is mogelijk door het aanmeldformulier in te vullen. De kosten bedragen € 5,00 per persoon. Donateurs betalen de helft.

Ook is het mogelijk om telefonisch te reserveren op nummer 06 – 312 54 909.

Aanmelden


 

Openingstijden

Tijdens onze maandelijkse rondleidingen (elke eerste zondag van de maand) van april tot en met oktober van 12:30 tot 15:30 uur.


Gedurende de maanden juli en augustus, elke zondag van 13:00 tot 16:00 uur.


Tijdens overige activiteiten.

Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken