LogoSVH2014b

Nieuw op de site

Op onze nieuws pagina vindt u het laatste nieuws, waaronder het nieuws over onze activiteiten.AW-Logo-DEF-Zwart p2

In het weekend van 25 en 26 weekend organiseren we in het kader van het Haringvlietweekend diverse activiteiten. Al deze activiteiten zijn gratis.

Onze bezoekersruimte is op beide dagen geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur. Daarvanuit kunt u meelopen voor korte rondleidingen naar de caponière, naar het kanon van 24 cm IJzer of naar de soldatenkamer. U kunt zich daarvoor melden bij onze bezoekersruimte. Vooraf inschrijven is niet nodig. Wel zijn er maatregelen in het kader van Corona. Er mogen maximaal 3 gezelschappen tegelijkertijd in onze bezoekersruimte aanwezig zijn.

In onze bezoekersruimte hebben we een kleine presentatie over beplanting op verdedigingswerken. Beplanting werd in het verleden toegepast voor o.a. maskering, barièrre en gebruik. Maskering diende om een verdedigingswerk zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken. Maskering was ook bedoeld om de positie van vuurmonden te verbergen. Op die wijze was het voor een aanvaller lastiger om de positie van het verdedigend geschut te bepalen. Barièrrehout was bedoeld om een hindernis op te werpen zodat een aanvaller minder makkelijk een fysieke doorbraak kon maken.

WO I 029 2

Langs erfgoed en natuur

Vanaf de kazerne Haerlem zal er op beide dagen met het toeristentreintje van Bezoek Hellevoetsluiis een rit gemaakt worden naar de voormalige polder "Het Weergors", het huidige Quackgors. Onderweg passeren we diverse locaties waar het nodige over te vertellen valt. Dat kan militair erfgoed zijn, maar ook bijvoorbeeld de voormalige werkhaven die aangelegd is voor de bouw van de Haringvlietdam met sluizen.
Onderweg passeren we de voormalige Zuidbatterij, aangelegd rond 1800 en nog altijd in het veld herkenbaar. We maken daar even een korte stop. Vandaar gaan we verder naar de Schenkeldijk. Aan het water werd in 1780 een kustbatterij aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er door de Duitsers een militair steunpunt aangelegd, waarvan de restanten nog goed zichtbaar zijn. We zullen deze plek niet bezoeken omdat dat in een niet toegankelijk natuurgebied ligt, maar met foto's en plattegronden laten we u dit zien.

Het eindpunt van deze rit is wederom de kazerne Haerlem.

Starttijden treintje:

 • Zaterdag 25 september
  • 10:30 uur
  • 13:30 uur
 • Zondag 26 september
  • 10:30 uur
  • 13:30 uur

We gaan nog meer natuur en erfgoed combineren. Ook deze tours doen we elke dag twee maal. We starten vanaf de kazerne en lopen dan over de wallen en zullen onderweg het nodige vertellen over het militair erfgoed dat we tegenkomen. Tevens zal een natuurgids onderweg laten zien dat er veel meer groeit dan gras, zoals planten die heel goed gebruikt kunnen worden voor het menselijk lichaam als voedsel, maar ook als heilzaam kruid.
Bij het Droogdok maken we nog een korte stop om ook dat bijzondere erfgoed te beleven. Het Droogdok als een uniek bouwwerk dat de belangrijkste marinewerf van Nederland veel goeds bracht. Deze vestingwandeling zal ongeveer anderhalf uur duren.

Starttijden vestingwandeling:

 • Zaterdag 25 september
  • 10:00 uur
  • 14:00 uur
 • Zondag 26 september
  • 11:00 uur
  • 13:30 uur

Deelnemen aan deze activiteiten (treintje en vestingwandeling) is alleen mogelijk door vooraf aan te melden (er is beperkt plaats). U kunt daarvoor hieronder klikken op de knop.


 

 

Openingstijden

Onze bezoekersruimte is toegankelijk afhankelijk van de geldende corona maatregelen.

Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken