Nieuws:


24 maart 2023

Voorne in stelling

In het Pinkersterweekend (27 en 28 mei 2023) organiseren we weer Voorne in Stelling. Het weekend waarin we het bijzondere militaire erfgoed op Voorne in het voetlicht plaatsen. Door de eeuwen heen zijn er vele verdedigingswerken op Voorne aangelegd. Sommige zijn verdwenen, maar veel is er nog te zien. Meer gedetailleerde informatie volgt later via deze site en op onze social media kanalen.
Op een diverse plaatsen worden activiteiten georganiseerd.
Op zaterdag met diverse activiteiten zoals:

Hellevoetsluis ( rondom kazerne Haerlem):

 • Re-enactment Eerste Wereldoorlog. Re-enactment is het naspelen van historische tafrelen;
 • Re-enactment Equipage De Delft
 • Historische militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog;
 • Diverse kinder activiteiten waaronder katapultschieten en speurtochten;
 • Een demonstratie van de Engima, een codeer- en decodeer machine die door de Duitse agressor in de Tweede Wereldoorlog gebruikt is;
 • Korte rondleidingen langs voormalige militaire objecten
 • Kanonschieten
 • Fietsroute langs voormalige verdedigingswerken op Voorne

Brielle:

 • Rondleiding Torpedisten
 • Rondleidingen vestingwerken en bezoek kruitmagazijn

Rockanje

 • Openstelling bataljonshoofdkwartier

Oostvoorne

 • Openstelling Biberbunker

Op zondag 28 mei is er nog re-enactment Eerste Wereldoorlog te zien en is er voor de kazerne Haerlem een oude ambachtenmarkt.

10 februari 2023

Boekje: De torpedisten van Den Briel


Het boekje over de geschiedenis van de torpedisten in Den Briel is nu ook bij ons te koop. Dankzij het erfgoedgilde Den Briel is nu eindelijk het hele verhaal te lezen over een belangrijk deel van de geschiedenis van Brielle. De torpedisten vertrokken 100 jaar geleden en hebben in de jaren dat zij in Brielle gelegerd waren een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van de kustlijn van Nederland, bovendien hebben zij veel betekend voor de inwoners van Brielle zij brachten leven in de stad en organiseerden vele activiteiten voor en met de burgers van Brielle .
(naar de webshop)


12 november 2022

Make a Wish

Onze ruimte tijdens de Sinterklaas intocht beschikbaar gesteld aan Make a Wish, voor een Meet & Greet met de Goedheiligman.


 


12 oktober 2022

Lezing van Jeroen Rijpsma op 9 november.

Kaarten Duitse stellingen in WO2 
"Atlantikwall in kaart, Bunkers en Bezetting in Zuid-Holland" beschrijft het verhaal van de Atlantikwall in Zuid-Holland aan de hand van 120 unieke kaarten en plattegronden en tientallen foto’s uit archieven en privécollecties in binnen- en buitenland.
Op thematische wijze behandelt het boek de planning en bouw van de verdedigingswerken,
de bezettingsmacht, de gevolgen voor de burgerbevolking, oefeningen en daadwerkelijke strijd te land, ter zee en in de lucht en tenslotte de nasleep van vijf jaar bezetting.
Met deze zowel brede als diepgaande benadering is een nieuw standaardwerk ontstaan.
Het boek telt maar liefst 328 pagina’s op groot formaat waardoor de kaarten en foto’s goed tot hun recht komen.
 


28 juni 2022

Nieuwe wandelroute in Hellevoetsluis

‘Het geheim van het Haringvliet’

Er is weer een nieuwe route op Voorne-Putten beschikbaar in de IVN Route app. In samenwerking met camping ’t Weergors en Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis heeft afdeling IVN Voorne-Putten Rozenburg een mooie wandeling in en rondom de vestingwerken van Hellevoetsluis uitgezet. Deze route is te downloaden in de IVN Route app.

Loop over de oude vestingwallen met hun karakteristieke vormen, geniet van het groen en kom van alles te weten over de rijke maritieme historie van Hellevoetsluis. 


(bron: IVN)

 


29 april 2022
Bomvrij en loods worden opgeknapt voor 1 miljoen.
De Natte Schietkatoenloods en het Bomvrij Hospitaal zijn twee Rijksmonumenten in de vesting die al jarenlang in erbarmelijke staat verkeren. Ooit vormde de Natte Schietkatoenloods samen met het Kruithuisje, de poortwachterswoning en de Affuitenloods een mooie entree van de vesting. Dat is nu wel een ander verhaal. 
(lees verder in Groot Hellevoet)

(bron: Groot Hellevoet)


26 april 2022

Gefeliciteerd Ridder Bram,

Vandaag heeft onze voorzitter en grondlegger van de Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis een lintje gekregen.

Bram zet zich al jaren in als vrijwilliger bij o.a. Scouting Hellevoetsluis en Verdedigingswerken Hellevoetsluis.

Beide organisaties hebben samen de aanvraag voor een lintje ingediend met het resultaat dat Bram  Ridder in de orde van Oranje Nassau is geworden.

Bram van harte gefeliciteerd je hebt deze onderscheiding dik verdiend.

 

 

 

 


30 maart 2022
Hellevoetse kanonslopen krijgen nieuwe bestemming.

Hellevoetsluis - Gemeente Hellevoetsluis heeft drie kanonslopen van het type ‘shell gun’ uitgeleend aan gemeenten Oldenzaal en Vijfheerenlanden. 

Deze drie kanonslopen fungeerden bij de Veerhaven als afmeerbolders voor boten. Door de Vesting en langs het Kanaal zijn er nog een flink aantal van dit soort bolders te vinden.  Omdat er gebouwd gaat worden op deze locatie moesten deze drie opgegraven worden. “De kanonnen dateren van 1839. We weten het niet precies, maar ze zijn waarschijnlijk rond 1900 de grond in gegaan” vertelt Bram Kap van Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis. “Vermoedelijk zijn ze wel eerst opgesteld als afweergeschut voordat ze dienst zijn gaan doen als bolder. Bij de Veerhaven lopen diverse leidingen en kabels door de grond wat het optakelen van kanonnen een lastige klus maakte. En ze wegen nogal wat, maar liefst 4500 kilo.” 

De kanonslopen zijn op afgelopen maandag op transport naar de nieuwe bestemmingen in de provincie Utrecht gezet. Hier krijgt het geschut, nadat het is schoongemaakt, een mooie plek toegewezen.

Delen historie
Het verzoek van gemeente Oldenzaal om een paar kanonnen te lenen,  kwam via onze buurgemeente Brielle bij Hellevoetsluis terecht.  Oldenzaal en Brielle zijn beiden deelnemers aan het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten.  Vijfheerenland is een voor Hellevoetsluis bekende gemeente. Vianen is een van de steden die bij Vijfheerenlanden hoort. Hellevoetsluis heeft met deze plaats al lange tijd een nauwe band vanwege Jan Blanken. De waterbouwkundige was de ontwerper en bouwer van het Droogdok in Hellevoetsluis en woonde in de laatste fase van zijn leven in Vianen, waar hij uiteindelijk overleed.

“We zijn natuurlijk blij om te zien dat we een stukje van onze historie kunnen delen”, aldus wethouder cultuur Margriet den Brok. “Voor de kanonnen wordt goed gezorgd en ze krijgen ongetwijfeld een hele mooie plek op hun nieuwe bestemming. Wij wensen gemeenten Oldenzaal en Vijfheerenlanden dan ook veel plezier met dit mooie historische materiaal!”

Kanon type shell gun
De kanonnen zijn van het type shell gun. Hiermee werden holle ronde kogels met kruit afgeschoten. Het zijn zogenaamde 80 ponders, ze wegen zo’n 4500 kilo per stuk en zijn gemaakt in Engeland door de Walker Company.

(bron: Groot Hellevoet)


 

Plattegrond
Vesting Hellevoetsluis

© 2021 - 2023 Fronttaal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel