Nieuws:


19 mei 2022
Voorne in Stelling op 4 & 5 juni, het programma is bekend, 
kijk hier voor meer informatie.


 


15 mei 2022

Na twee jaar afwezigheid is de Bunkerdag weer terug en is het op 28 mei mogelijk om bunkers van de Atlantikwall te bezoeken. Ook in Hellevoetsluis doet men mee aan de bunkerdag. Van 10:00 uur tot 17:00 uur zijn er diverse activiteiten.

Langs de Nederlandse kust zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Op zaterdag 28 mei zijn bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden weer open.

In Hellevoetsluis zijn vele sporen te zien van deze oorlog en het zogenaamde Stützpunkt XXVIII (steunpunt 28) van de Atlantikwall. Je ontdekt het zelf in de speciale tour die stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis vandaag organiseert. Starttijden elk heel uur vanaf 11:00 uur. Per rondleiding is er een maximum van 15 personen. De laatste tour start om 16:00 uur. Reserveren is niet noodzakelijk, maar wil u zeker zijn van een plek dan kunt u hier een plek boeken. Een ticket voor de tour is verplicht en kunt u ter plaatse kopen voor € 7,50. Kinderen tot 13 jaar betalen € 4,00. Met dit ticket (armband) kunt u ook andere bunkers bezoeken die meedoen met de Bunkerdag. Voor meer informatie hierover kijkt u op www.bunkerdag.nl

In de bunker met typenummer 612 zullen diverse foto's te zien zijn van locaties in en rond Hellevoetsluis met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Tevens zijn er audiofragmenten van getuigen van de oorlog te beluisteren. Hoe beleefden de mensen de oorlog en welke gevaren moesten zij trotseren.
 


29 april 2022
Bomvrij en loods worden opgeknapt voor 1 miljoen.
De Natte Schietkatoenloods en het Bomvrij Hospitaal zijn twee Rijksmonumenten in de vesting die al jarenlang in erbarmelijke staat verkeren. Ooit vormde de Natte Schietkatoenloods samen met het Kruithuisje, de poortwachterswoning en de Affuitenloods een mooie entree van de vesting. Dat is nu wel een ander verhaal. 
(lees verder in Groot Hellevoet)

(bron: Groot Hellevoet)


26 april 2022

Gefeliciteerd Ridder Bram,

Vandaag heeft onze voorzitter en grondlegger van de Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis een lintje gekregen.

Bram zet zich al jaren in als vrijwilliger bij o.a. Scouting Hellevoetsluis en Verdedigingswerken Hellevoetsluis.

Beide organisaties hebben samen de aanvraag voor een lintje ingediend met het resultaat dat Bram  Ridder in de orde van Oranje Nassau is geworden.

Bram van harte gefeliciteerd je hebt deze onderscheiding dik verdiend.

 

 

 

 


5 april 2022
Op woensdag middag 4 mei organiseren wij weer de bunker-escape, klik op de foto om aan te melden.

 


30 maart 2022
Hellevoetse kanonslopen krijgen nieuwe bestemming.

Hellevoetsluis - Gemeente Hellevoetsluis heeft drie kanonslopen van het type ‘shell gun’ uitgeleend aan gemeenten Oldenzaal en Vijfheerenlanden. 

Deze drie kanonslopen fungeerden bij de Veerhaven als afmeerbolders voor boten. Door de Vesting en langs het Kanaal zijn er nog een flink aantal van dit soort bolders te vinden.  Omdat er gebouwd gaat worden op deze locatie moesten deze drie opgegraven worden. “De kanonnen dateren van 1839. We weten het niet precies, maar ze zijn waarschijnlijk rond 1900 de grond in gegaan” vertelt Bram Kap van Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis. “Vermoedelijk zijn ze wel eerst opgesteld als afweergeschut voordat ze dienst zijn gaan doen als bolder. Bij de Veerhaven lopen diverse leidingen en kabels door de grond wat het optakelen van kanonnen een lastige klus maakte. En ze wegen nogal wat, maar liefst 4500 kilo.” 

De kanonslopen zijn op afgelopen maandag op transport naar de nieuwe bestemmingen in de provincie Utrecht gezet. Hier krijgt het geschut, nadat het is schoongemaakt, een mooie plek toegewezen.

Delen historie
Het verzoek van gemeente Oldenzaal om een paar kanonnen te lenen,  kwam via onze buurgemeente Brielle bij Hellevoetsluis terecht.  Oldenzaal en Brielle zijn beiden deelnemers aan het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten.  Vijfheerenland is een voor Hellevoetsluis bekende gemeente. Vianen is een van de steden die bij Vijfheerenlanden hoort. Hellevoetsluis heeft met deze plaats al lange tijd een nauwe band vanwege Jan Blanken. De waterbouwkundige was de ontwerper en bouwer van het Droogdok in Hellevoetsluis en woonde in de laatste fase van zijn leven in Vianen, waar hij uiteindelijk overleed.

“We zijn natuurlijk blij om te zien dat we een stukje van onze historie kunnen delen”, aldus wethouder cultuur Margriet den Brok. “Voor de kanonnen wordt goed gezorgd en ze krijgen ongetwijfeld een hele mooie plek op hun nieuwe bestemming. Wij wensen gemeenten Oldenzaal en Vijfheerenlanden dan ook veel plezier met dit mooie historische materiaal!”

Kanon type shell gun
De kanonnen zijn van het type shell gun. Hiermee werden holle ronde kogels met kruit afgeschoten. Het zijn zogenaamde 80 ponders, ze wegen zo’n 4500 kilo per stuk en zijn gemaakt in Engeland door de Walker Company.

(bron: Groot Hellevoet)


23 maart 2022
Toegevoegd, mooie fiets route's rondom Hellevoetsluis.


14 maart 2022
Cultuurweek Hellevoetsluis van 21 t/m 27 maart.
Kijk ook op het volledige programma.

Op woensdag 23 maart.

Op zaterdag 26 maart.


16 februari 2022
U kunt nu al rondleidingen reserveren voor het komende jaar.


12 februari 2022 

Maanlichtwandeling: = VOLGEBOEKT
Op woensdagavond 16 februari 2022 organiseren wij als stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis een wandeling bij volle maan. 

Een mooie kans om de verdedigingswerken te bekijken bij maanlicht. Dat is een aparte ervaring omdat dan de speciale verlichting bekeken kan worden. Deze verlichting is kort na het afronden van de restauratie aangebracht en kent een aantal speciale projecties.

 


 

 

© 2021 - 2022 Fronttaal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel