Nieuws:

14 juni 2024

Alweer een aantal weken geleden deden wij mee aan de landelijke Bunkerdag. Voor ons een mooi succes met 378 bezoekers. Voor het eerst dit jaar hebben we ook de landtong bij de Veerhaven open kunnen stellen met dank aan de Kanoclub Hellevoetsluis.

Hieronder een korte impressie gemaakr door de landelijke organisatie van deze dag. Onze locatie is niet in beeld, maar dat hoeft ook niet. Kom zelf kijken tijdens één van onze rondleidingen. Klik op de foto om het filmpje te starten.

Bunkers op de landtong van de Veerhaven in Hellevoetsluis


12 mei 2024

Voorne in Stelling

Op zaterdag 13 juli 2024 wordt Voorne in Stelling georganiseerd.

Op deze dag wordt het militaire erfgoed van Voorne uitgelicht. Voorne is bijzonder rijk aan militair erfgoed. Een burcht uit de 13 eeuw is wellicht het oudste object. De vestingen van Brielle en Hellevoetsluis voltooid begin 1700, de voormalige militaire batterijen uit 1780. Diverse aanpassingen van de vesting Hellevoetsluis rond 1880. De bouw van veel bunkers tijdens de Tweede Wereldoorlog en ten slotte objecten uit de Koude Oorlog.
Op diverse plekken zijn er objecten waar in meerdere tijdlagen is gebouwd aan de verdediging van Voorne.

Op diverse locaties zijn er activiteiten en militair erfgoed-objecten toegankelijk die normaliter niet geopend zijn voor publiek zoals bunkers, gebouwen in vestingen etc.

Wat kunt u verwachten? Naast openstellingen zullen er speciale rondleidingen worden georganiseerd. Is er re-enactment (het naspelen van historische gebeurtenissen) en gratis activiteiten voor kinderen.
De organisaties Stichting Erfgoedgilde Den Briel, Stichting Biberbunker Oostvoorne en Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn hiervoor met vol enthousiasme gestart met deze samenwerking.

Kortom een dag om in de agenda te zetten.


1 februari 2024
Kanonnen uit de grond

Vandaag zijn in opdracht van de gemeente Voorne aan Zee ,
Negen kanonnen uit de grond gehaald.
Bij het opalen van de kanonnen op vrijdag, bleek er nog één zich goed te hebben verstopt. Ook die is vrijdag alsnog uit de grond gehaald, wat het aantal dus 10 maakt.
Negen kanonnen werden uit de westoever van het kanaal gehaald tussen de Betonning en de tweede toegang tot de jachthaven in het kanaal.
Een tiende kanon is uit de grond gehaald ter hoogte van Rijo aan het kanaal.

Het betreft twee soorten kanonnen, 7x  24 ponders, kanonnen van het type Dutch pattern, en 2x 36 ponders van het Manson model.
Allebei deze modellen liggen ook op de wapenverzamelplaats nabij het Brandweermuseum.

Totaal liggen er nu 29 kanonnen op deze plek. Uniek voor Nederland.

 




 


22 oktober 2023
Nacht van de Nacht, zaterdag 28 oktober

 




Middenin de polder bij Hellevoetsluis ligt Fort Noorddijk. Het hek is hier bijna altijd dicht en zo blijven de verhalen van vroeger goed bewaard. Maar vanavond niet!

Op en rond het fort is er deze avond van alles te beleven. Tijdens de zaklamp speurtocht kom je langs de scherfmuur en geschutstellingen, door het officiersverblijf en ga je op zoek naar aanwijzingen en voorwerpen. Zij en de gidsen vertellen het verhaal van het militaire erfgoed en de natuur die nu dankbaar een plekje vindt op het fort.

Ook kun je sterren kijken. Door de lichtvervuiling zien we steeds minder van de sterrenhemel in Nederland. De nacht van de nacht is je kans om een keer te kunnen genieten van de sterrenpracht. Er staat een telescoop klaar en een astronoom om je verder te laten kijken.

Neem je zaklamp mee en duik in het donker!

Leuk uitje voor het hele gezin! Ga je mee?

De Nacht van de Nacht op Fort Noorddijk wordt georganiseerd door Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis in samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap.

Reserveer hier de tickets


18 oktober 2023

Lezing IJssellinie

kaartje van de IJssellinie Op 15 november 2023 zal Dan de Bruijn een lezing geven over de IJssellinie, de waterlinie die ten tijde van de Koude Oorlog is aangelegd tussen Nijmegen en Zwolle met als doel de Russen tegen te houden. De linie was tot eind jaren 90 zeer geheim en inmiddels grotendeels afgebroken maar gelukkig is er toch nog wel het nodige zichtbaar en is er nog genoeg over te vertellen.

Dan was eerder te gast met zijn lezing over de Enigma en de lezingen over de Mijnen Uitkijkdienst en de ABC dienst van de Bescherming Bevolking.

Het beloofd een interessante avond te worden. Noteer deze avond in uw agenda. Binnenkort kunt u via onze site tickets bestellen.

 

 

 


25 augustus 2023

Open Monumentendag 9 september 2023Logo open monumentendag

Uiteraard doen we meer mee met Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023. We zullen dan gratis korte rondleidingen aanbieden naar de ondergrondse caponnière, het grote kanon 24 IJzer en de soldatenkamer. Alle rondleidingen starten vanaf onze bezoekersruimte in kazerne Haerlem.

Nieuw dit jaar is dat we een demonstratie laten zien van een touwslager. Hoe werd vroeger touw gemaakt? Dat laat de touwslager graag zien. Touw was voor de verdediging van een vesting natuurlijk van groot belang. Ook bij de bouw van de kazerne werd touw gebruikt, bijvoorbeeld voor het ophijsen van het hijblok om de palen in de grond te slaan en om kanonnen te plaatsen.

Ook nieuw dit jaar is dat we mee doen met de landelijke activiteiten "Forten on air". Op diverse plekken met militair erfgoed in Nederland zullen zendamateurs proberen om radio verbindingen te leggen. Zij leggen graag uit hoe belangrijk dit soort verbindingen in het verleden zijn geweest en hoe ze tot stand komen.
In onze bezoekersruimte zullen zendamateurs hun apparatuur opstellen en verbindingen maken. Uiteraard kunt u dit komen bekijken.

Voor een volledig overzicht van onze activiteiten tijdens Open Monumentendag kijkt u op onze activiteiten pagina.

Wij zijn open van 10:00 uur tot 17:00 uur.


16 augustus 2023

Vestingdagen 19 en 20 augustus 2023

Wat kunt u bij ons verwachten tijdens Vestingdagen 2023?
Uiteraard is onze bezoekersruimte open. U kunt daar langs komen voor algemene informatie over de verdedigingswerken van Hellevoetsluis en directe omgeving, zoals bijvoorbeeld de objecten in de Stelling van de monden der Maas en van het Haringvliet, die in 1874 in de Vestingwet is aangekondigd.
We geven korte rondleidingen naar de ondergrondse caponnière, naar het kanon van 24 IJzer en naar de soldatenkamer in de kazerne.
Ook is het mogelijk om de fotospeurtocht bij ons te doen, in het geval u even uit de drukte van Vestingdagen wilt.
Kom speuren naar verborgen letters op de wallen van Hellevoetsluis. Zie voor meer informatie onze speciale pagina over de fotospeurtocht. In tegenstelling tot hetgeen er vermeld staat op die pagina hoeft u hiervoor tijdens Vestingdagen NIET te resereveren.
We hebben koffie/thee en chocolademelk en naar behoefte een plak cake daarbij.

Zaterdag zijn wij open van 10:00 uur tot 17:00 uur. U moet dan wel even om de baan van het ringsteken met Zeeuwse trekpaarden heen, maar we plaatsen bordjes met de route vanaf de Haerlemmerstraat.

Zondag zijn wij open van 11:00 uur tot 16:00 uur. Er is dan een vinyl platenbeurs op het plein voor de deur.

gevel kazerne Haerlem

 

 

 

 

 

 



 


8 augustus 2023

Podwalk: Stap in de IJzeren Eeuw

Deze podwalk neemt je mee door de vesting van Hellevoetsluis.
Door het afspelen van luisterfragmenten hoor je meer over de tijd dat Hellevoetsluis een oorlogs- en marinehaven was in de 19e eeuw.



 


7 juli 2023

Koude Oorlog

Een oorlog die nooit plaatsvond. Een periode met spanningen in de Wereldvrede met pieken en rustigere momenten, maar dreiging was er steeds. Uit die periode zijn nog veel objecten aanwezig op bijzondere plekken. Ook in Hellevoetsluis waren er objecten met een directe relatie met de Koude Oorlog. Zo was er in de kazerne Haerlem opslag van diverse materialen van de organisatie Bescherming Bevolking (BB). Er stond een luchtwachttoren op de bunker 612. Er was gedurende enkele jaren een detachement van de Lichte luchtafweer (Lua) aanwezig in de vesting van Hellevoetsluis met gebruik van de kazerne Haerlem. In het kruit- en projectielenmagazijn was opslag van munitie.

 

Kortom genoeg om niet te vergeten. Op onderstaande site kunt u verhalen kwijt over herinneringen aan die bijzondere periode.

https://koudeoorlog.nl/


15 mei 2023

Voorne in Stellling komt eraan. Zaterdag 27 mei en ook op 28 mei zijn er diverse activiteiten om het rijke en bijzondere militaire erfgoed van Voorne aandacht te geven. Voor het programma klikt u hier.
Rechts de fietsroute die aangeboden wordt tijdens Voorne in Stellling.

 

 

 

 



 


20 april 2023

Of het nu een torenfort, een lunet of een werk is, veel versteende ridders zijn in de afgelopen 20 jaar levende forten geworden. Bij de één vergader je, bij de ander bezoek je het museum. In het kader van de jubileumeditie van FORT! magazine dat begin april voor de 10e keer verscheen, is deze week de Mooiste Fort verkiezing van start gegaan. Wat is jouw favoriet?
Breng op mooistefort.nl voor 1 juli je stem uit.
De uitslag maken we bekend bij de start van het Forten- en Vesting Festival (2 t/m 10 september).

 


12 april 2023

Het nieuwe jaarmagazine over waterlinies, vestingen, forten en bunkers in Nederland 

FORT! + Vesting

Is bij ons weer verkrijgbaar, neem dan gerust ook eens een kijkje in onze bezoekers ruimte.

 


31 maart 2023

Twee Hellevoetse kanonnen krijgen vanaf zaterdag een tweede leven in het Twentse Oldenzaal. Ze zijn vrijdag bij de vroegere stadspoorten neergezet en worden op 1 april officieel onthuld.Na overleg met hun gemeentebestuur, haalden vier Oldenzalers de kanonnen die niet gebruikt werden in maart vorig jaar op in Hellevoetsluis. Ze lagen daar deels ingegraven bij een kade.
De afgelopen maanden zijn er vier affuiten gemaakt, de onderstellen met wielen waarop de kanonnen rusten.
Het geschut mag voorlopig vijf jaar blijven staan. Na die periode wordt besloten of die termijn wordt verlengd, aldus de gemeente.
(bron: AD)


24 maart 2023

Voorne in stelling

In het Pinkersterweekend (27 en 28 mei 2023) organiseren we weer Voorne in Stelling. Het weekend waarin we het bijzondere militaire erfgoed op Voorne in het voetlicht plaatsen. Door de eeuwen heen zijn er vele verdedigingswerken op Voorne aangelegd. Sommige zijn verdwenen, maar veel is er nog te zien. Meer gedetailleerde informatie volgt later via deze site en op onze social media kanalen.
Op een diverse plaatsen worden activiteiten georganiseerd.
Op zaterdag met diverse activiteiten zoals:

Hellevoetsluis ( rondom kazerne Haerlem):

  • Re-enactment Eerste Wereldoorlog. Re-enactment is het naspelen van historische tafrelen;
  • Re-enactment Equipage De Delft
  • Historische militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog;
  • Diverse kinder activiteiten waaronder katapultschieten en speurtochten;
  • Een demonstratie van de Engima, een codeer- en decodeer machine die door de Duitse agressor in de Tweede Wereldoorlog gebruikt is;
  • Korte rondleidingen langs voormalige militaire objecten
  • Kanonschieten
  • Fietsroute langs voormalige verdedigingswerken op Voorne

Brielle:

  • Rondleiding Torpedisten
  • Rondleidingen vestingwerken en bezoek kruitmagazijn

Rockanje

  • Openstelling bataljonshoofdkwartier

Oostvoorne

  • Openstelling Biberbunker

Op zondag 28 mei is er nog re-enactment Eerste Wereldoorlog te zien en is er voor de kazerne Haerlem een oude ambachtenmarkt.


10 februari 2023

Boekje: De torpedisten van Den Briel


Het boekje over de geschiedenis van de torpedisten in Den Briel is nu ook bij ons te koop. Dankzij het erfgoedgilde Den Briel is nu eindelijk het hele verhaal te lezen over een belangrijk deel van de geschiedenis van Brielle. De torpedisten vertrokken 100 jaar geleden en hebben in de jaren dat zij in Brielle gelegerd waren een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van de kustlijn van Nederland, bovendien hebben zij veel betekend voor de inwoners van Brielle zij brachten leven in de stad en organiseerden vele activiteiten voor en met de burgers van Brielle .
(naar de webshop)


12 november 2022

Make a Wish

Onze ruimte tijdens de Sinterklaas intocht beschikbaar gesteld aan Make a Wish, voor een Meet & Greet met de Goedheiligman.


 


12 oktober 2022

Lezing van Jeroen Rijpsma op 9 november.

Kaarten Duitse stellingen in WO2 
"Atlantikwall in kaart, Bunkers en Bezetting in Zuid-Holland" beschrijft het verhaal van de Atlantikwall in Zuid-Holland aan de hand van 120 unieke kaarten en plattegronden en tientallen foto’s uit archieven en privécollecties in binnen- en buitenland.
Op thematische wijze behandelt het boek de planning en bouw van de verdedigingswerken,
de bezettingsmacht, de gevolgen voor de burgerbevolking, oefeningen en daadwerkelijke strijd te land, ter zee en in de lucht en tenslotte de nasleep van vijf jaar bezetting.
Met deze zowel brede als diepgaande benadering is een nieuw standaardwerk ontstaan.
Het boek telt maar liefst 328 pagina’s op groot formaat waardoor de kaarten en foto’s goed tot hun recht komen.
 


28 juni 2022

Nieuwe wandelroute in Hellevoetsluis

‘Het geheim van het Haringvliet’

Er is weer een nieuwe route op Voorne-Putten beschikbaar in de IVN Route app. In samenwerking met camping ’t Weergors en Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis heeft afdeling IVN Voorne-Putten Rozenburg een mooie wandeling in en rondom de vestingwerken van Hellevoetsluis uitgezet. Deze route is te downloaden in de IVN Route app.

Loop over de oude vestingwallen met hun karakteristieke vormen, geniet van het groen en kom van alles te weten over de rijke maritieme historie van Hellevoetsluis. 


(bron: IVN)

 


29 april 2022
Bomvrij en loods worden opgeknapt voor 1 miljoen.
De Natte Schietkatoenloods en het Bomvrij Hospitaal zijn twee Rijksmonumenten in de vesting die al jarenlang in erbarmelijke staat verkeren. Ooit vormde de Natte Schietkatoenloods samen met het Kruithuisje, de poortwachterswoning en de Affuitenloods een mooie entree van de vesting. Dat is nu wel een ander verhaal. 
(lees verder in Groot Hellevoet)

(bron: Groot Hellevoet)


26 april 2022

Gefeliciteerd Ridder Bram,

Vandaag heeft onze voorzitter en grondlegger van de Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis een lintje gekregen.

Bram zet zich al jaren in als vrijwilliger bij o.a. Scouting Hellevoetsluis en Verdedigingswerken Hellevoetsluis.

Beide organisaties hebben samen de aanvraag voor een lintje ingediend met het resultaat dat Bram  Ridder in de orde van Oranje Nassau is geworden.

Bram van harte gefeliciteerd je hebt deze onderscheiding dik verdiend.

 

 

 

 


30 maart 2022
Hellevoetse kanonslopen krijgen nieuwe bestemming.

Hellevoetsluis - Gemeente Hellevoetsluis heeft drie kanonslopen van het type ‘shell gun’ uitgeleend aan gemeenten Oldenzaal en Vijfheerenlanden. 

Deze drie kanonslopen fungeerden bij de Veerhaven als afmeerbolders voor boten. Door de Vesting en langs het Kanaal zijn er nog een flink aantal van dit soort bolders te vinden.  Omdat er gebouwd gaat worden op deze locatie moesten deze drie opgegraven worden. “De kanonnen dateren van 1839. We weten het niet precies, maar ze zijn waarschijnlijk rond 1900 de grond in gegaan” vertelt Bram Kap van Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis. “Vermoedelijk zijn ze wel eerst opgesteld als afweergeschut voordat ze dienst zijn gaan doen als bolder. Bij de Veerhaven lopen diverse leidingen en kabels door de grond wat het optakelen van kanonnen een lastige klus maakte. En ze wegen nogal wat, maar liefst 4500 kilo.” 

De kanonslopen zijn op afgelopen maandag op transport naar de nieuwe bestemmingen in de provincie Utrecht gezet. Hier krijgt het geschut, nadat het is schoongemaakt, een mooie plek toegewezen.

Delen historie
Het verzoek van gemeente Oldenzaal om een paar kanonnen te lenen,  kwam via onze buurgemeente Brielle bij Hellevoetsluis terecht.  Oldenzaal en Brielle zijn beiden deelnemers aan het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten.  Vijfheerenland is een voor Hellevoetsluis bekende gemeente. Vianen is een van de steden die bij Vijfheerenlanden hoort. Hellevoetsluis heeft met deze plaats al lange tijd een nauwe band vanwege Jan Blanken. De waterbouwkundige was de ontwerper en bouwer van het Droogdok in Hellevoetsluis en woonde in de laatste fase van zijn leven in Vianen, waar hij uiteindelijk overleed.

“We zijn natuurlijk blij om te zien dat we een stukje van onze historie kunnen delen”, aldus wethouder cultuur Margriet den Brok. “Voor de kanonnen wordt goed gezorgd en ze krijgen ongetwijfeld een hele mooie plek op hun nieuwe bestemming. Wij wensen gemeenten Oldenzaal en Vijfheerenlanden dan ook veel plezier met dit mooie historische materiaal!”

Kanon type shell gun
De kanonnen zijn van het type shell gun. Hiermee werden holle ronde kogels met kruit afgeschoten. Het zijn zogenaamde 80 ponders, ze wegen zo’n 4500 kilo per stuk en zijn gemaakt in Engeland door de Walker Company.

(bron: Groot Hellevoet)


 

© 2021 - 2024 Fronttaal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel