Atlantikwall


Algemeen:

Wie in de duinen wandelt of fietst komt ze ongetwijfeld een keer tegen: Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.  Maar niet iedereen zal weten dat ze de zichtbare overblijfselen zijn van de Atlantikwall, een 5200 kilometer lange verdedigingslinie die liep van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. Het verhaal van de Atlantikwall gaat over de bouw en de militaire betekenis, maar ook over minder bekende aspecten als de massale evacuaties, de sloop en wederopbouw. De bunkers en andere overblijfselen vormen een herinneringslandschap dat verwijst naar het donkere verleden van de Tweede Wereldoorlog. 
 

Cultuureducatie:

Op verschillende plaatsen langs de kust zijn overblijfselen van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog zichtbaar. Er zijn zelfs bunkers te bezoeken. Het herinnert ons aan de Tweede Wereldoorlog.
Er zijn steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Daarom is het belangrijk dit verhaal door te geven aan toekomstige generaties.
En wat weten leerlingen van deze generatie van deze verdedigingslinie?

Lokaal beschikbaar betekent dat een stukje geschiedenis live te zien en te beleven is. Ook in Hellevoetsluis zijn er interessante resten te zien van de Atlantikwall.
 

Atlantikwall Paspoort:

Het erfgoedpaspoort over de Atlantikwall is een informatief opdrachtenboekje bedoeld voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar en neemt ze mee op ontdekkingstocht langs de Atlantikwall in Zuid-Holland plus IJmuiden. Ook voor ouders/begeleiders kan dit interessant zijn!


Het Erfgoedpaspoort Atlantikwall is een informatief opdrachtenboekje bedoeld voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Het paspoort neemt kinderen mee langs zestien locaties die te maken hebben met de Atlantikwall. Elke locatie vertelt een ander verhaal, over de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog of over het gebied waar de locatie zich bevindt. 


Hoe werkt het?
Aan de hand van het paspoort kunnen kinderen op stap langs:
Bunkermuseum - IJmuiden,
Atlantikwallmuseum - Noordwijk,
Museum Engelandvaarders - Noordwijk
Vliegveld  - Valkenburg,
Bunkercomplex - Rijksdorp,
Vleermuisbunker - Wassenaar,
Atlantikwallmuseum  - Scheveningen Badhuisweg,
Nationaal Monument Oranjehotel - Den Haag
Atlantikwallmuseum Scheveningen - Kijkduin,
Bunkercomplex - Overvoorde,
Atlantikwall-Museum - Hoek van Holland,
Fort 1881 - Hoek van Holland,
Nederlands Kustverdedigingsmuseum - Hoek van Holland,
Biber-bunker - Oostvoorne,
Bunkerroute de Punt - Ouddorp
Verdedigingswerken - Hellevoetsluis.
 

 

Het paspoort is gratis verkrijgbaar bij de deelnemende zestien locaties, een twintigtal bibliotheken langs de kust, de VVV in Ouddorp en online te bestellen via de webshop van het Erfgoedhuis.

 

 

 

 

 

 

Fietstocht:

Over Voorne en Putten is een fietstocht uitgezet die u langs diverse verdedigingswerken voert.
(Kijk bij de fiets routes op onze site)

Een uitbreiding hierop toont onderdelen van de Atlantikwall die niet in de standaard route zijn opgenomen.
Rond Hoek van Holland is er een 30km lange fiets tocht te maken.
 

Meer Atlantikwall info vindt u hier. 


 


 

© 2021 - 2024 Fronttaal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel