Kruitmagazijn 1864

Degelijk en veilig, dat moest dit gebouw zijn. Hier werd namelijk buskruit opgeslagen wel 7.000 Kg. in 140 tonnen van elk 50 Kg.
Het gebouw moest dus ook degelijk zijn en bestand tegen kanonskogels van zee. Op het dak lag dan ook wel 3 m. grond. In 1864 was de bouw klaar.

Een spouw zorgde voor de ventilatie, hiermee werd voorkomen dat het kruit vochtig zou worden. In de muur zijn links en rechts de roosters daarvan nog te zien.

Geen palen in de grond, maar gebouwd op een zandbed, op staal gefundeerd heet dat.
Het feitelijke magazijn is groot 3,74 x 6 m groot. Het voorportaal 3,74 x 1,20 m. Het dak is uitgevoerd als tongewelf, hierbij loopt de muur naadloos over in het plafond. De stenen in een boog die door de voormuur komen vormen het dak. HIermee is ook gelijk de dikte van het dak duidelijk.

Dit gebouw is gerestaureerd in 2010 - 2012. De houten spijkers die de houten vloerdelen vasthouden zijn toen ook weer gebruikt. Een slim systeem om te zorgen dat ijzeren spijkers geen vonken konden veroorzaken met de soldatenlaarzen waar ook spijkers in zaten.
De binnendeuren hadden bronzen scharnieren. Dat is zacht materiaal en vonkt niet.

Het gebouw is in gebruik als opslag voor Scouting Hellevoetsluis. Tijdens de speciale vesting rondleiding kan binnen bekeken worden.

Aanzicht kruitmagazijn

Het vooraanzicht van dit magazijn.

 De houten spijkers.

© 2021 - 2024 Fronttaal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel