Restauratie Kanon 24cm IJzer


Het kanon dat gereconstrueerd wordt is het 24 cm ijzeren kanon dat geleverd werd door Finspong uit Zweden. De eerste kanonnen van deze leverancier zijn in 1870 in Nederland in de bewapening opgenomen. Ook voor 1880 stonden er al exemplaren van dit type geschut in de Vesting van Hellevoetsluis opgesteld. Na de uitbreiding van de Vesting waarbij het front I-II is ontstaan werd dit geschut geplaatst op houten beddingen. In 1882 werden hiervoor cementen beddingen gemaakt.

Deze reconstructie is uniek, er is namelijk geen andere plaats in Europa bekend waar een dergelijk kanon in de openbare ruimte gezien kan worden.

Smederij Frits Kramer uit Hekendorp voert deze reconstructie uit voor Ooms Construction uit Middelharnis. De smederij is zorgvuldig te werk gegaan om zoveel mogelijk detail terug te brengen. Het bijzondere van dit project is dat een originele loop de kern zal zijn van deze reconstructie. Rondom deze authentieke loop zal de schietbuis(loop) weer de oorspronkelijke dikte krijgen. Bij de loop die gevonden is ontbreken namelijk de stalen mantels die de loop moesten beschermen tegen de kracht van de explosie.

Smid Frits Kramer is op een bewonderenswaardige wijze bezig om veel detail terug te brengen. Ondanks deze inspanningen zal het kanon niet kunnen vuren. Ook het verder bedienen van elevatie e.d. zal niet mogelijk zijn omdat dit kanon in de openbare ruimte komt te staan en daardoor kwetsbaar zou kunnen zijn voor beschadigingen. Wel zal het mogelijk zijn om o.l.v. een gids duidelijk te maken hoe dit kanon werd afgevuurd en wat de functies waren van de verschillende onderdelen.

De oorspronkelijke loop is bij een gespecialiseerd bedrijf schoongemaakt. Hierbij kwam op de monding van het kanon een aantal interessante inscripties tevoorschijn, zoals het jaar van fabricage (1873) en het serienummer van de loop (No. 41).

© 2021 - 2024 Fronttaal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel