Hellevoetsluis Stüzpunkt XXVIIIHM in de Atlantikwall


Om de haven faciliteiten te beschermen werden er in de loop van de oorlog versterkingen gebouwd variërend van eenvoudige gemetselde onderkomens tot een zware betonnen bunker waardoor de vesting rondom verdedigd kon worden. Hellevoetsluis werd een z.g. Stützpunkt in de Atlantikwall en kon hermetisch worden afgesloten.

De Atlantikwall was een Duitse verdedigingslinie die liep van de Noordkaap in Noorwegen tot aan Frans/Spaanse grens. De bouw hiervan startte begin 1942 toen het Duitse offensief in Rusland begon vast te lopen en troepen uit West Europa naar Rusland werden gestuurd.

De zwaarste bunker die gebouwd is in de vesting bevindt zich vlakbij de haveningang. De wanden en het dak zijn van twee meter gewapend beton.

Er werd in hoge mate gebruik gemaakt van standaard bunker ontwerpen. Voor elk standaard ontwerp was nauwkeurig vastgelegd hoeveel materialen en mankracht nodig waren voor de bouw. Ook de bouwtijd was vastgelegd. Elk standaard ontwerp kreeg een type nummer. Deze bunker is een geschutsbunker type 612 en werd gebouwd in drie maanden tijd. Er stond een 7,5 cm kanon in opgesteld dat het strand kon beschieten om zo een mogelijke geallieerde landing te verhinderen.

 

 

© 2021 - 2024 Fronttaal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel