GESCHUT 24cm IJzer


Door de subsidie, die de gemeente 2012 door de EU ontving, kon de reconstructie van een geschutbedding met daarop een kanon gerealiseerd worden.

De aanduiding voor dit kanon is 24IJ, dat betekent dat de doosnede van de loop 24 cm bedraagt en van gietijzer gemaakt is.

Hiervoor werd een loop van een kanon dat in juli 2007 op het strand is opgegraven gebruikt en opgebouwd. De berging van het kanon op het strand werd toen mogelijk gemaakt door firma Van den Ban B.V. te Hellevoetsluis.

Het front I-II waar het kanon uiteindelijk werd geplaatst, bestaat uit een tegemoetkomende batterij en een evenwijdige batterij. De tegemoetkomende batterij nam de vijandelijke schepen in de lengterichting onder vuur. De schepen die zich vanuit de Noordzee op het Haringvliet vertoonden konden dus door 9 vuurmonden worden bestookt. De evenwijdige/flank batterij vuurde met vier stukken geschut dwars over het Haringvliet op voorbijvarende schepen. De hele kustbatterij bestond dus uit 13 kanonnen. Op één van die geschutsbeddingen is het gereconstrueerde exemplaar te zien. De exacte locatie is 51°49'20.28"N bij 4° 7'34.93"O.

geschut001

geschut002

Deze reconstructie is uniek, er is namelijk geen andere plaats in Europa bekend waar een dergelijk kanon in de openbare ruimte gezien kan worden. In het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM) kan dit stuk geschut bekeken worden, maar niet zonder daarvoor toegang te betalen.

Uiteraard moet het kanon op een stevige bedding geplaatst worden. Op het linke foto is de bedding uit 1882 voor de reconstructie te zien. Rechts de beding in gereconstrueerd staat. In tegenstelling tot de authentieke beddingen werd nu gewerkt met gewapend beton. In 1882 werd dit namelijk nog niet toegepast. Men gebruikte toen grindbeton zonder wapening van ijzer.

Het kanon dat gereconstrueerd werd is een 24 cm ijzeren kanon dat ooit gemaakt werd door Finspong uit Zweden. De eerste kanonnen van deze leverancier zijn in 1870 in Nederland in de bewapening opgenomen. Ook voor 1880 stonden er al exemplaren van dit type geschut in de vesting van Hellevoetsluis opgesteld. Na de uitbreiding van de vesting, waarbij het front I-II is ontstaan, werd dit geschut geplaatst op houten beddingen. In 1882 werden hiervoor cementen beddingen gemaakt.

Het kanon moest conform het voorbeeld op de foto komen uit te zien.

Het kanon 24 cm IJzer is een “Getrokken achterlader kanongeschut003 met sluitschroef”. De lengte van de schietbuis bedraagt 4560 mm en heeft 5 trekken (diep gelegen) en velden (hoog gelegen). De doorsnede ter hoogte van het kamerstuk (het dikste deel) bedraagt 990 mm. De schietbuis (het deel tussen het tappen- en kamerstuk) is daartoe omwikkeld met een dubbele ring van stalen mantels.

Het kanon werd opgesteld op een raamaffuit met wrijvingsrem. Het raamaffuit bestaat uit twee losse delen, het affuit en het raam. Het affuit is het deel waar de schietbuis op rust. Het affuit kan vervolgens over het raam bewegen. Het raam rust met wielen op de cementen bedding.

Het gewicht van de vuurmond met sluitstuk, zonder affuit en raam bedraagt 14.500 kg. Tezamen met affuit en raam bedroeg het gewicht (14.500 + 3.370 + 4.840) 22.710 kg. De aanvangssnelheid van een afgeschoten projectiel bedroeg 380 meter per seconde, hierbij bereikte men een dracht van 3.000 m. Er kon één schot in 4 minuten worden afgegeven.

geschut004

geschut006

 

© 2021 - 2024 Fronttaal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel