Restauratie Wallen


Alhoewel de herinrichting niet tot de feitelijke restauratie van het front I-II behoort, zijn deze werkzaamheden wellicht de belangrijkste. Dit omdat deze werkzaamheden ervoor zorgen dat het hele gebied kan worden afgerond. De herinrichting behelst het onder profiel brengen van al het grondwerk zoals de traversen, het plongйe, het terreplein, het banket, het buitentalud, maar ook het aanleggen van paden trapjes , verlichting en alles wat er bij hoort (de terminologie zoals het plongйe kunt u terugvinden op de site van de stichting Menno van Coehoorn ). Wellicht allemaal moeilijke termen, maar voor de juiste aanduiding van onderdelen van de vestingwallen wel esseniteel.

Het juiste profiel is door Copijn landschapsarchitecten uit Utrecht bepaald door het uitvoeren van veel archief onderzoek. Oude kaarten van 1880 tot kaarten en luchtfoto's van voor en na de tweede wereldoorlog zijn nauwkeurig bestudeerd. Door deelgebieden te bepalen kunnen er per deelgebied tijdsbeelden worden vastgesteld. Doordat er in het gebied van het front I-II tussen 1880 en 1960 diverse aanpassingen zijn uitgevoerd is een eenduidig tijdsbeeld hierdoor niet mogelijk. Het generaal volgen van het tijdsbeeld van 1880 zou betekenen dat er diverse objecten zouden moeten worden verwijderd, zoals bijvoorbeeld de Duitse betonwerken uit de tweede wereldoorlog. Ook dit tijdsbeeld echter toont een deel van de geschiedenis van Hellevoetsluis. Het wegpoetsen hiervan zou geweld doen aan de militaire historie van Hellevoetsluis.

In diffuse delen van deelgebieden. diffuus door een niet eenduidig te bepalen tijdbeeld, waren er compromissen nodig om historisch verantwoord te kunnen herinrichten. Met name op de linkerflank van het front I-II was dit lastig. In dit deelgebied zijn er elementen van 1880, 1890, 1900, 1915, tweede wereldoorlog en de koude oorlog aanwezig (van die laatste bouwperiode zijn niet veel elementen meer te vinden).

 

© 2021 - 2024 Fronttaal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel